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Control Number: M980007 

Abstract: 

Q. Will Part 63, Subpart R apply to a facility that is below the applicability threshold if it is 
purchased by an adjacent source that is subject to Subpart R? If so, how is the compliance 
schedule determined?  

A. Yes, the facility will be subject to Subpart R. If the facility commenced construction on or 
before February 8, 1994 it will be given up to three years from the date of purchase to 
comply. If construction commenced after February 8, 1994 it will need to comply 
immediately upon becoming a major source.  
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January 20, 1998 
 
 
 
Stephen G. Piper, PE 
EMCON, Senior Engineer 
3 Riverside Drive 
Andover, MA 01810-1121 
 
Re: Determination Relative to Applicability of NESHAP Subpart R for Newly Acquired Facility 

We are in receipt of your letter dated September 11, 1997, on behalf of your client, 
requesting a determination on the applicability of 40 CFR Part 63 Subpart R, "National 
Emission Standards for Gasoline Distribution Facilities (Bulk Gasoline Terminals and Pipeline 
Breakout Stations)", as it applies to the purchase of an existing adjacent terminal that is 
below the Subpart R applicability threshold. Subpart R requires compliance for an existing 
source as expeditiously as practicable but no later than December 15, 1997, which is three 
years from the effective date of the regulation. Based on a previous conversation with you, 
it is our understanding that if the purchase of the adjacent property moves forward, your 
client plans to submit a detailed compliance schedule indicating how it plans to achieve 
compliance with Subpart R. For an existing area facility which becomes major, EPA may 
grant up to three years from the date of purchase unless compliance can be done more 
expeditiously. For example, in some cases, emission points may already be in compliance 
and thus should comply with the monitoring provisions found in Section 63.427. Also, the 
leak inspection setup and implementation is usually straightforward and can generally be 
accomplished within a short period of time. Without specific information on your client's 
situation, EPA can not determine a timeframe for expeditious compliance. If your client 
chooses not to provide additional documentation, be aware that EPA may later determine 
the facility could have come into compliance more expeditiously with any or all of the 
provisions of Subpart R.  

Your letter states that your client, a major source subject to Subpart R, is considering the 
purchase of a small petroleum bulk terminal adjacent to its property. If the small petroleum 
bulk terminal and your client's facility are now under common control, then the two 
facilities together would constitute a major source specified under 40 CFR Section 63.2 and 
therefore would already need to be in compliance with Subpart R. If the facilities are not 
now under common control, the purchase of the adjacent property will bring the two 
facilities under common control on a continuous piece of property. Therefore, as stated in 
your letter, the two facilities would be regulated as one major source.  

You requested a determination on when the newly acquired facility's equipment would need 
to be in compliance with Subpart R. If the small facility being purchased commenced 
construction or reconstruction on or before February 8, 1994, it should be considered an 
existing area source. Section 63.6(c)(5) of the General Provisions states that if an 
unaffected existing area source increases its potential to emit (PTE) such that the source 
becomes a major source that is subject to an emission standard then the source must come 
into compliance by the date specified in the standard for existing area sources that become 
major sources. If no compliance date is specified, then the source shall have a period of 
time to comply with the relevant standard that is equivalent to the compliance period 
specified in that standard for major existing sources. Since Subpart R does not specify a 
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compliance period for an existing area sources that become major, the General Provisions 
apply. The Section 63.6(c)(5) approach applies under these circumstances, since the small 
bulk terminal (an unaffected existing area source) will become a major source subject to 
Subpart R. Subpart R requires compliance "as expeditiously as practicable but no later than 
December 15, 1997". Accordingly, EPA may grant approval of a compliance schedule 
providing for compliance as expeditiously as practicable, up to three years from the date of 
purchase of the small bulk terminal.  

If the small facility being purchased commenced construction or reconstruction after 
February 8, 1994, it would be considered a new area source. Section 63.6(b)(7) of the 
General Provisions requires a new area source that increases its PTE such that it becomes a 
major source subject to the emission standard to be in compliance immediately upon 
becoming a major source.  

Clear documentation should be kept by your client that specifies which equipment was 
purchased as well as documentation regarding the length of time needed to comply. This 
determination was coordinated with Julie Tankersley of the Office of Enforcement and 
Compliance Assurance (OECA) and Steve Shedd of the Office of Air Quality Planning and 
Standards (OAQPS). If you have any questions regarding this determination, please contact 
Janet Bowen at (617) 565-3049.  

Sincerely, 
 
 
John P. DeVillars 
Regional Administrator 
 
cc: Steve Shedd, OAQPS 
Julie Tankersley, OECA 
Yi Tian, MA DEP 
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