
Mr. Floyd Gilzow 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 

REGION 7 
901 NORTH 5TH STREET 

KANSAS CITY, KANSAS 66101 

Director of Member Relations and Public Affairs 
Missouri Public Utility Alliance 

18081-70 Dr. SW 
Columbia, MO 65203 

RE: 40 CFR Part 63 National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants for Reciprocating 
Internal Combustion Engines; Final Rule Dated March 3,2010 

Dear Mr. Gilzow: 

Thank you for inquiry. EPA Region 7 understands that the National Emission Standards for 
Hazardous Air Pollutants (NESHAP) for COlnpression Ignition (CI) Reciprocating Intelnal COlubustion 
Engines (RICE) win potentially pose many requirements for local municipal power operations in 
Missouri along with Iowa, Kansas, and Nebraska. The NESHAP for RICE has and will continue to 

produce many questions. Being promulgated in multiple parts since 2004, incorporating several 
definitions, and coinciding ,vith New Source Performance Standards (NSPS) for engines, EPA shares 
Missouri Public Utility Al1iance's (MPUA) concern and appreciation for all compliance costs associated 
with the amended NESHAP for RICE. We look forward to working with MPUA and other municipal 
organizations to best spread understanding and requirements of the lule. 

Your August 6,2010 letter to John Dupree at EPA's Office of Enforcement and Compliance Assurance 
COECA) was seeking clarification on six issues. Clarification on newly promulgated NESHAP, NSPS, 
other standards are delegated to be answered at the Regional level of EPA until a state or local pelmitting 
authority adopts the lule. The following answers to your questions come from EPA Region Ts best 
understanding the RICE NESHAP using rule language and EPA policy and guidance. Fmiher 

clarification from OECA can be provided in the case that Region 7's guidance does not suffice NlPUA. 

Issue J. 
The rule appears to be clear that an engine categorized for emergency use only is not 
permitted to supply po\ver to an eJectric grid or otherwise supply non-emergency power as 
part ofa financial arrangement with another entity. However. eleclTicity is often 
generated during the process of running the engine 101' maintenance or reliability testing 
which is an ,mthol'ized activity for an emergency engine. \Vhat tnay the owner of the 
engine legally do with the povver that is generated during this process? rvlay the electricity 
be fed back into the o\\:lwr's electric distribution system tor sale to its citizen customers? 
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Response: According to §63.6640(f)(3) in the NESHAP, facilities may operate their emergency engines 

for the purpose of maintenance checks and readiness testing for 100 hours per year. An owner of an 

emergency engine could hook their engine up to the grid as part of that checking and testing. The owner 

cannot hook up to the grid during testing and provide electricity to the grid under a financial incentive and 

still be considered an enlergency engine as stated in the definition of Emergency Stationary RICE in the 

rule. If the owner is solely being reimbursed for the checking and testing as part of a contractual 

agreement and recomnlended by federal, state, local govelTIlnents, Inanufacturer, vendor, insurance 

company, or regional transmission organization to be ready for emergency denmnd response, then the 

engine could still be considered an emergency engine. More information on the contract would be needed 

for EPA Region 7 to further clarify applicability. 

It is important to note, that the rule clearly specifies in the definition of Elnergency Stationary RICE there 

is no way for an engine to provide power for peak shaving and still be considered emergency. 

Issue 2. 
The primary purpose of emergency hack-up generators is to provide power to its 
customers when the normal supplier is unable to provide electricity to the municipal utility. 
However at (he same time. the rule prohibits generation 'I/O generale income/o]' a/acility 10 
SlJPp~V pm1'er /0 Oil electric grid or othl!rwise SllPP~V pou'el' as part ofafillancial arrangement with 
another enfilytl. Some IVlissol.lri municipal utilities within the past few years have had to run 
these power plants in excess of two weeks on one occasion when an ice storm destroyed 
transmission lines crossing the !vlississippi River into the town. \Vollid the phraso "a 
fillancialornmgemenl with another enli(v "include service agreements \.\'ith municipal 
customers? III other word~, jfthe power plant is operated during a time that would Ineet 
the qualifications of an emergency~ can the municipality receive payment for the generated 
electTicity at the same rates they would have charged clistomers during nonnal 
operations? 

Response: Regarding the scenario you propose, it is possible for a conlpany to have a financial 

alTangement to produce power strictly for emergency situations. See EP A's Response to Comments for 
RICE NESHAP Response 6.1.1 " ... EPA believes this type of operation as described would be considered 

emergency use and has revised the definition of emergency engine to make clear that financial 

anangements limited solely [emphasis added] to the provision of emergency po,ver from one entity to 

other entities does not exclude engines from being emergency engines. As long as the engine operates 

only for emergency use and testing and maintenance as allowed, the engine ,votdd remain classified as an 

emergency engine and would not be subject to requirements that apply to non-enlergency engines." 

In addition, please refer to the last sentence in §63.6640(f)(4). 

IsslIe 3. 
It is dear that an emergency generator call be lIsed "whe}] power/i'om/lte local utility ... is 
interrupted" leaving the impression that all power coming into the community must be lost 
before Emergency R1CE can be used. First is it the position of EPA that emergency 
generators can only bc used under the conditions spelled out in this rule whencver all 
power is lost to the comlllun it)'? 
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Second) there are times when electric power suppliers are not able to sllstain voltage on 
the transmission lines at a level where attached devices either can fUllction, or can fUllction 
\vithout causing damage to motors. circuits, controls. etc. \Vhile power has not been 
interrupted) usable power that doesn't damage equipment has been interrllpted. \Vould a 
situation where the regular electric power supplier is incapable of providing power at 
appropriate- voltage levels. and when the locailltility has no control over the voltage levels 
coming to their distribution system. permit a loc(ll municipality to utilize its emergency 
generators to maintain voltage at normal commercial levels and still remain in compliance 
wilh this rule? 

Response: First, as you stated, the definition of Enlergency stationary RICE states any RICE dedicated 

for elnergency situations like when power fronl a local utility is "interrupted" may be considered an 

emergency engine. Unfortunately, EPA has not provided fornlal guidance on what "inten-upted" Ineans. 

Region 7' s interpretation does not assume that all power to a community must be lost before the local 

utility service is considered intelTupted, allowing emergency operation to begin. Also, as clarified under 

the rule, h'ue emergency operation is unlimited. 

Second, the situation you describe appears to be in the rule itself under §63.6640(f)(4) where the rule 

states" ... except that owners and operators may operate the emergency engine for a maximum of 15 
hours per year as part of a demand response progranl if the regional transmission organization or 

equivalent balancing authority and transmission operator has determined there are elnergency conditions 

that could lead to a potential electrical blackout, such as unusually low frequency, equipment overload, 

capacity or energy deficiency, or unacceptable voltage level." So, an engine could operate in this fashion 

for up to 15 hours per year and sti11 be considered emergency. Whether or not the engine will still remain 

in compliance ,vould depend on the owner/operator meeting the rule requirements for the engine as 
designated. 

Issue 4. 

The term IIEmergency" is generally defined as a sudden, unplanned and unforeseen event. 
However there are times when transmission is terminate(l on a planned basis>Jor instance 
to conduct maintenance on the transmission Jines themselves. \Vhifc the event outlined 
above \Vh tch precipitatcs the loss of power is not an emergency, the lack of pO\.\'Cl' from a 
sole supplier creates the same conditions in the community as if the transmission lines had 
been lost during conventional emergency events. The loss of power itselfwill create 
emergency conditions in the community since this service termination will be measured in 
minutes and hours rather than in secollds. Does the- event described allow a local 
community to operate an Emergency RICE to meet local community needs until stich time 
as the transmission line is capabJe of meeting local needs? Or is this the use for which the 
ruJe allocates up to 50 hours per year (less any time allocated to an RTO Demand Response 
System) for non-emergency events. 

Response: To remain consistent among all affected industry and regulators, EPA nmst use the definition 

of Emergency StationalY RICE and the operationa1 limitations as stated in the lule. EPA does not doubt 
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the general definition of emergency but has to use the promulgated definitions when making 

detelminations. Where you disagree with portions of a rule, ,ve ask that you comment during the 

appropriate public comment period to resolve the issue. 

In general, as alluded to in the definition of Emergency Stationary RICE, emergency engines cannot be 

relied on for capacity in electric networks because they would then be considered a peaking or peak 

shaving unit. If a utility that provides power to a town has to go down for a scheduled platmed outage, 

which is not an emergency, then the capacity to supplant that lost energy would not be considered 

emergency. 

The rule allocates 50 hours per year where emergency engines can be used for non-enlergency situations 

as long as the emergency engine is not peak shaving or hooking up to the grid under a financial 

anangement. Your situation describes hooking up to a grid (not for testing or elnergency use), so the 

engine would not be considered emergency. 

Issue 5. 
Units that witl be ran as Non-Emergency RICE units are required to secure an initial 
certification as part of compliance with this rule. In order to demonstrate that the unit 
including required emission controls meets the requirements for reductions of emissions~ 
emission readings with ~\Ild \vithollt the emission control device will be condUCled. Permit 
limits on these units have hi$toric~lly been based on fleet averages and have not been 
subject to individual compliance testing. In the course of certifYing these cnginesJor 
operation, actufd emissions from individllalnnits may vary from those projected. \Vhat 
direction either verbally or through guidance documents is USEPA or EPA Region 7 
providing to state regulators 01' EPA inspectors about deviations from projected emissions 
which mny provide preliminary indication that the llnit has been emitting in excess of 
ex isting air perl}} its? 

Response: All numerical elnission standards under the rule are either based on a percentage reduction or 

part per million (ppm) standards on an individual engine by engine basis. Historical, projected, and fleet 

average emissions are not part of the numerical emission standards of this rulemaking. The standards are 

present time and on a unit by unit basis. If an o,vner/operator is trying to meet a percent reduction 

standard in the rule, they will have to assure compliance with a perfOlmance test measuring 

concentrations before and after the control device as the testing standard applies. 

Lisa Lund, EPA's Director of Office of Compliance, provided guidance to EPA regions June 4,2010 on 

enforcing area source rules in her "Issuance of the Area Source Rule Implelnentation Guidance' 

memorandum, which is publicly available at EPA's web site at: 

http://www .epa. gov /comp I iance/resollrces/policies/monitoring/caa/areasol1rce. pdf. 

EPA Region 7 is not aware of any other guidance and has not provided additional guidance to states or 

inspectors. 
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Issue 6. 

The rule references a CI-RlCE engine which appears to be classified as a nonemergency 
limited use engine. 
Owners aud operators o/exisling stalioJ1((J), mmemergency CI RlCE flwl are greater thall 500 
lIP and localed at area sources lind are limited use siotionmT RICE must conduct au inilial 
pel/ormanc(! test and IIIIlSI lest {?l'e]), 8, 1'60 /Jours qj"operation or 5.veal's. 'whichever comes jll's!. 
10 demons/rale (hat they are achieving the required emissioJl slam/ards. 
(Emphasis added) 

However a review of the definition section does not appear to address this concept. It is 
ullclear from the rule what conditions must be met for a nonemergency stationary CI RICE 
to be categorized a~ "limited use". \Ve understand that an emergency engine can provide 
some limited lise as a conventional generator subject to a 50 hour annual limit but that is 
an emergency CI RICE engine. \\fhat is a nOll-emergency limited lISC engine Hnd what arc 
the paralHetcrs for its lawful usc undcr this rule? 

Response: Limited use stationary RICE is defined in §63.6675 of subpart ZZZZ as "Limited lise 

stationary RICE means any stationary RICE that operates less than 100 hours per year." The only 

difference in the requirements applicable to existing limited use non-emergency CI engines greater than 

500 HP located at area sources of HAP versus existing non-limited use non-emergency CI engines greater 

than 500 HP located at area sources of HAP is in the frequency of subsequent performance testing and the 

submittal of compliance reports. Limited use non-emergency CI engines greater than 500 HP at area 

sources must conduct subsequent performance testing every 5 years (versus every 3 years or 8,760 hours 

for non-limited use non-emergency engines) and must submit annual cOlnpliance reports (versus semi­

annual cOlupliance reports required for non-limited lise non-emergency engines). The emission standards 

and operating limitations are the same for limited use and non-limited use existing non-emergency CI 

engines greater than 500 HP at area sources. 

Thank you again for your inquity. For further information on the RICE NESHAl)} please visit 

http://\V1.vw.epa.gov/ttniatw/rice/ricepg.html. There you will find EPA}s Response to Commellts/or RICE 

NESHAP as referenced in this response, rule histOlY, fact sheets, and further guidance. Also, you may 

contact Eric Stunn at 913.551.7377 or stunn.eric@epa.gov if you have other questions. 

cc: Kyra Moore 

Sincerely 

~~ 
L" Becky Weber 
V l Director 

Air and Waste Management Division 

Missouri Department of Natural Resources 
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